Holgattu 25 Tällberg
Tällberg

Holgattu 25

215 m² 5 902 m² 3 m² 4 rum och kök 2000 13 800 000 kr/bud
Önskar du en personlig visning?
Vill du veta hur marknaden är?
Kontakta mig så berättar jag mer
Intresseanmälan

Vackert arkitektritat hus - Högt beläget i byn - Sagolik utsikt

Nu finns möjligheten att förvärva ett unikt ställe i hjärtat av Dalarna och Siljansbygden!
På ett av Tällbergs absolut bästa lägen med utsikt över Siljan, ligger detta vackra arkitektritade hus! Den ståtliga 2-plansvillan är mycket väl placerad på en härligt stor trädgårdstomt med högt läge nära den unika gammelgården i Tällberg. Med fantastiska ljusinsläpp och extra takhöjd på ovanvåningen har man överallt sagolik utsikt och en känsla av att befinna sig bland trädkronorna. Med rejäla avstånd till grannarna upplever man en privat miljö, trots läget mitt i Tällberg. Här kan man njuta av fantastiska solnedgångar och skåda spektakulära väder över nejden. Efter några minuters promenad når man såväl vackra naturreservat som Tällbergs fina hotell med högklassiga restauranger och spaanläggningar.

Det rymliga huset har många omsorgsfullt designade detaljer såväl in- som utvändigt vilket ger en fin estetik och en känsla av gårdsromantik, trots att huset är modernt. Till känslan av ”Dalagård” bidrar gärdesgården runt hela tomten, det stora timrade dubbelgaraget med förråd och en timrad vedbod, båda med fina blyinfattade fönster. Huset är i mycket gott skick efter många förbättringar och renoveringar de senaste åren. Den öppna och generösa bostadsarean erbjuder en såväl elegant som trivsam hemmiljö och en funktionell planlösning. Huset har hela tre murade eldstäder, inklusive en vedspis i köket som ger mysig atmosfär. Det stora lantköket och spatiösa rum för umgänge kombineras med bra förvaringsutrymmen och rymlig tvättstuga.

Den fantastiska tomten har en omsorgsfullt planerad och lättskött trädgård. Den erbjuder fina uteplatser bland blommande buskar och rabatter. På kvällen lyser många fina utelyktor smakfullt upp utemiljön. Anläggningen lyckas kombinera skönhet med minimalt arbete. Med robotgräsklippare, smarta val av växter, stenlagda gångar och rabattkanter krävs mycket mindre skötsel än förväntat. De bevarade ståtliga björkarna i blickfånget bidrar till den visuella charmen. En unik fastighet som bör upplevas på plats!

Planritning

Planlösning för Holgattu 25
Planlösning för Holgattu 25
Fastighetskarta
Planlösning för Holgattu 25
Planlösning för Holgattu 25

Bilder

Holgattu 25
Holgattu 25
Holgattu 25
Holgattu 25
Holgattu 25
Visa alla bilder
2-plansvilla
2000
Stående träpanel
Trä
2-glas isoler +1, kopplade fönster
Tegel
Trä
Isolerad krypgrund
Bergvärme med tillsatsel vid behov. Vattenburen golvvärme på båda våningsplanen.
Hus 2 - Fristående isolerat dubbelgarage med förrådsdel om ca 85 kvm. Vindsloft nås från förrådet och ger möjlighet till en del förvaring. Huset är utrustat med el/eluppvärmning, v/a och nya garageskjutportar

Hus 3 - Vedbod om ca 10 kvm, utrustat med el.
215 m² (säljarens information). Boa 218 kvm enligt taxeringsinformationen
13 800 000 kr/bud
3 m²
Friköpt
56 kWh/kvm/år. Energiklass B
220, Småhusenhet, bebyggd
Kommunalt vatten och avlopp året runt.
Mekanisk frånluftsventilation, justerbara fönsterventiler i flera av fönstren
Servitut, GA, Samfälligheter etc: Avtalsservitut D-2019-00143220:1
Förmån: Officialservitut Väg, 20-LEJ-3332.1
Last: Avtalsservitut Optokabel, D201900143220:1.1
(Fiber finns draget i vägen vid tomtgräns)
Last: Ledningsrätt Vatten och Avlopp, 2029-3164.1
Last: Ledningsrätt Vatten och Avlopp, 2029-3164.1
(Lantmäteriförrättning för enskilda vägar pågår).

Planbestämmelser: Byggnadsplan (1974-12-06)
Lätt sluttande trädgårdstomt
Fastigheten har en 5 902 kvm stor, något sluttande och naturskön trädgård med sol från morgon till sen kväll! Högt belägen med strålande utsikt över Tällberg och Siljan och med bergen i fonden.

Den stora gårdssinglade uppfarten och parkering med vändzon tillsammans med stenlagda gångar och vackra planteringar på entrésidan skapar en fin "dalagårdsbild!

Den stora vackra trädgården har under åren omsorgsfullt skapats med prydnadsbuskar, rabatter och mjuka gräsytor med val av "lättskötta" perenner. En vacker gärdsgård ramar fint in tomten från vägen och grannar. Invid huset finns två uteplatser i olika väderstreck och stor potential att skapa flera uteplatser runt om i trädgården. På kvällen lyser många fina utelyktor smakfullt upp den stora tomten.
En plats att njuta av och på!
Summa driftkostnad: 58 313 kr/år. Driftkostnaden fördelas enligt följande:
El: 40 099 kr
V/A: 9 343 kr
Sotning: 350 kr
Renhållning: 2 685 kr
Försäkring: 5 536 kr
Övrigt: 300 kr
I kostnaden för el ingår hushållsel samt uppvärmning av såväl bostadshus som garage. Kostnaden för sotning är vart 3:e år. Övriga kostnader är Byföreningen. Tillkommer kostnad för fastighetsskatt, ev. TV/bredband, ev. larm, brandskyddskontroll (vart 6:e år) samt underhållskostnader. Observera att driftkostnaderna är ägarens faktiska kostnader, vilka givetvis varierar beroende på familjestorlek och förbrukning. Nuvarande ägare är en familj på 2 vuxna.

Entréplan (takhöjd 2,4 m)
Välkomnande och ljus entré via en vacker glasveranda som ansluter till en öppen möblerbar hall med garderober och klädavhängning. I direkt anslutning till hallen finns ett rymligt vardagsrum med öppen spis med insats. Stora höga fönster i burspråksform ger känsla av ”salong” med vacker utsikt ner över trädgården och över grannhusen ut över Siljan. Vardagsrummet har delvis öppen planlösning till köket och ligger i fil med det mindre sovrummet, vilket skapar ett fint flöde genom huset. Det trevliga och rymliga köket har mycket fint ljusinsläpp via flera fönster och en fönsterdörr med utgång till altan med utsikt över Siljan. Köket är inrett med ett kvalitetskök från Ballingslöv med bänkskåp, samtliga med praktisk lådförvaring, överskåp och vitrinskåp. Bänkskivor i massiv enstavs-ek. Full köksutrustning med rejäl diskbänk, glaskeramikspis, fläkt, kyl, frys, diskmaskin och vedeldad köksspis.

Tvättstuga och ett mindre sovrum/gästrum kan nås via huvudentrén eller smidigt via en separat entré på gaveln. Gäster kan få egen avskildhet och ingång. Avhängning till höger och klädkammare vid gavelingången. I anslutning till tvättstugan finns helkaklat duschrum/toalett och tvättställskommod samt spegel. I tvättstugan finns centraldammsugaren, TT, TM, TS, arbetsbänk, diskbänk och skåpinredning inklusive ett städskåp. Vidare finns inbyggda teknikrum med bergvärmepanna, golvvärmefördelare och el-central. I tvättstugan finns även ett frikyleaggregat kopplat till bergvärmen som ger energisnål svalka heta sommardagar.

Övre plan (takhöjd, drygt 2,7 m).
Via en svängd trapp nås det övre allrummet i vinkel med flertalet fönster och panoramautsikt över Siljan, Rättviks kyrka samt Vikarbyn på andra sidan sjön. Rummet kan ge plats åt såväl arbetshörna, soffhörna som matplats mm. Mitt i rummet finns en stor murad öppen spis. Fri och fin utsikt även åt övriga väderstreck åt såväl söder, väster som norr. Söderut skymtar Holens gammelgård, ett par hundra meter bort. Utgång till balkong i norrläge med plats för ett litet bord och ett par stolar. Stort sovrum som även det har strålande utsikt och utgång till balkong i öster. I direkt anslutning finns en rymlig klädkammare med flertalet garderober och strax intill ett större helkaklat badrum. Utrustat med bubbelbadkar, wc samt kommod med tvättställ och spegelskåp. Tre vägghängda högskåp ger gott om förvaring. Bakom en lucka i badrummets vägg finns golvvärmefördelaren för övervåningen. Ytterligare sov-/arbetsrum kan enkelt skapas genom att bygga om det stora sällskapsrummet på våningsplanet (se exempel, på alternativ planlösning i annonsen)

Ytskikt och materialval:
Golv - Vitvaxat och hårdvaxoljat furugolv (4 mm slitskikt) i veranda, hall och kök. Mattlackad enstavsparkett (4 mm slitskikt) i borstad kvistfri ek på golv i vardagsrum samt gästrum på nedre plan samt i allrum på övre plan (Tarkett Shade Ek Essence XT plank). I sovrum och klädkammare på övre plan är motsvarande ekgolv (3,5 mm slitskikt) vitlaserat och mattlackat (Tarkett Shade Ek cotton White XT plank).
Väggar/tak - I verandan vitmålad pärlspont i tak, i övrigt gipsskivor i tak, i salongen på nedervåningen med dekorlist. Genomgående ett ljust och sobert färgval i vitt, beige, grått samt en blommig designtapet som fond i sovrummet.
Kök - Vitt kök från Ballingslöv med vitrinskåp (Tradition). Bänkskivor i massiv enstavs-ek. Glaskeramikspis, fläkt, kyl, frys, diskmaskin och vedeldad köksspis.
Duschrum/wc samt badrum - Helkaklat
Tvättstugan - Klinker på golv och kakel över arbetsbänk.

Övrigt:
Genomgående vattenburen golvvärme på båda våningsplanen.
I samtliga rum finns inbyggda takhögtalare kopplade till en central B&O-anläggning installerad på övervåningen med CD-spelare och radio. Varje rum har separat styrenhet för val av ljudnivå/radio.
I allrummet finns anslutning till parabol-TV samt uttag för marksänd TV i köket och sovrummet. Fiber framdraget till tomtgräns.
Belysning ute och en del inne är i grupper kopplade till en astrofunktion samt timer. Det betyder att vissa lampor kan tändas/släckas vid mörkrets intåg och släckas vid valfri tidpunkt.

Renoveringar/löpande underhåll:
2018-2023 - Helt ny anläggning av trädgård med stenlagda gångar, pallkragar, träd, buskar och rabatter
Punktinsatser för bättre isolering och värmeekonomi

2018 - Ombyggnad med extra gäst-/sovrum på nedervåning och uppsättning av duschvägg på gästtoaletten. Ombyggnad av tvättstuga med stor diskbänk och installation av torkskåp
Tillbyggnad av köksaltan och byte till impregnerat virke i alla balkonger/utetrappor
Installation av garageskjutportar. Inredning av garage med hyllor, tvättbänk och vattenutkastare för bevattning. Tryckreduceringsventil installerades i garaget.
Taktvätt (avdödning alger mm) av hus och garage

2019 - Nytt kök inklusive förbättrat fuktskydd samt ny diskmaskin, kyl, frys och spisfläkt (DM från Siemens, Fläkt från Franke, Kyl/frys från Husqvarna)
Byggnation av handtimrad vedbod. Ny gärdesgård med gånggrindar. Installation av braskaminkassett
Viss golvutjämning (fiberförstärkt flytspackel) på övervåningen med läggning av nya klickgolv samt slipning av furugolv hall/kök. Uppsättning av snörasskydd.
Anläggning av gårdssingel på uppfarten med stenlagd kant
Ny flaggstång. Brandskyddskontroll utförd.

2020 - Ny ventilationsfläkt (frånluft). Punktinsatser för bättre dränering och vattenskydd utomhus ex. stenkista,
överbleck på fönster
2021 - Ny tvättställskommod/spegelskåp (Björbo) och installation av bubbelbadkar. Ny bergvärmepump (Thermia Calibra Eco) inklusive frikyleaggregat och övervakning
2022 - Uppförande av entrétak med dekormålning. Ommålning av hus och fönster. Omkittning av alla fönster och fönsterdörrar med syntetiskt kitt. Nya grindstolpar
2023 - Utbyte av samtliga lysrörsarmaturer till LED belysning (garage, förråd och tvättstuga). Ommålning garage.
Ny tvättmaskin och torktumlare (Bosch) samt installation av vattenfelsbrytare och tryckreduceringsventil. Sotning utförd.
2024 - Radonmätning.

Fastigheten är belägen i tätorten Tällberg i Leksands kommun i Dalarna och Siljansbygden. Fastigheten ligger högt i byn, i närheten av Holens gammelgård och med gångavstånd till byns alla hotell, spaanläggningar, restauranger samt tågstationen. Mora Flygplats, som har flygförbindelse med Arlanda, nås på knappt 1 timme med bil. För mer information, se under rubriken dokument & länkar i annonsen.

Intresseanmälan

Dina uppgifter förblir konfidentiella och stannar hos oss.
Visa alla objekt