Örboholm Yttervik Västerljung
Västerljung

Örboholm Yttervik

100 m² 4 392 m² 3 rum och kök 1930, ombyggt 2012-2020 6 850 000 kr/bud
Vill du titta på bostaden? Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så snart som möjligt. Intresseanmälan

Lantligt och havsnära - Gårdsliknande karaktär

Gårdsliknande fastighet med ett sjö- och naturnära läge endast ca 15 min söder om Trosa. På fastigheten finns en charmig 30-tals villa i 1½ plan på en stor naturtomt med en välkomnande gårdsplan, med en magnifik ek, som leder vidare upp till huvudbyggnaden. Villan är i bra skick och ligger högt och med delvis sjöutsikt mot havsviken. Förutom det höga läget har villan även ett mycket bra läge på tomten, en bit ifrån ekonomibyggnaderna samt en bit in från vägen. Trivsam planlösning samt vedspis, vilket alltid uppskattas! Två äldre ekonomibyggnader. Den ena är ombyggd till stall och den andra ett äldre magasin. Bra byggnader som kan nyttjas som idag men också förädlas/byggas om. Ytterligare finns ett äldre garage vid vägen, ett mindre växthus samt jordkällare. Möjlighet till att arrendera mark i direkt anslutning till fastigheten samt möjligt arrende av mindre bad- och båtbrygga i viken, på gångavstånd. Fastigheten är belägen mycket privat (Ingen bebyggd fastighet i närheten). Fastigheten passar bra både som permanent bostad och fritidsbostad. Och om så önskas finns möjlighet till att ha djur.
En fastighet med stor potential!

Planritning

Planlösning för Örboholm Yttervik
Planlösning för Örboholm Yttervik

Bilder

Örboholm Yttervik
Örboholm Yttervik
Örboholm Yttervik
Örboholm Yttervik
Örboholm Yttervik
Visa alla bilder
1½-plans hus
1930, ombyggt 2012-2020
Trä
Trä
Kopplade 2-glas samt isolerglas
Tegel
Trä
Torpargrund
Vattenburen värme genom vedeldning samt luftvärmepump
Hus 2 - Stall med timmerstomme och gjuten platta, totalt om ca 200 kvm. Stallet är utrustat med fyra boxar och två fölboxar, en sadelkammare, spolspilta förberedd samt foderutrymme. Stallet kan givetvis byggas om till exempelvis garage, förrådsbyggnad alternativt bostadsbyggnad (med kommunens godkännande givetvis). El och vatten finns indraget

Hus 3 - Charmigt magasin med timmerstomme, om ca 100 kvm, i två plan som idag nyttjas som förrådsbyggnad. Övre plan är en stor loge med fönster på respektive gavel samt tre takfönster. Nedre plan fungerar idag som maskingarage. Stor potential att omskapa byggnaden efter sina egna behov och preferenser. El finns indraget

Hus 4 - Äldre garage, om ca 30 kvm, nedanför växthuset invid vägen. El finns indraget

Hus 5 - Växthus med helgjutna odlingsbänkar, om ca 15 kvm, ligger i anslutning till huvudbyggnaden.

Hus 6 - Äldre jordkällare, renoveringsbehov.
100 m² (Säljarens information). Uppskattad area. Taxerad info om boa är 144 kvm, då arean för hela övre plan troligen är medtagen.
6 850 000 kr/bud
Friköpt
147 kWh/kvm/år. Energiklass E
220, Småhusenhet, bebyggd
Enskilt vatten och avlopp året om. Borrad brunn för vatten (vattenprov 2022). Äldre avlopp. Beslut finns om nytt minireningsverk.
Självdrag
Naturtomt med gårdsplan
Stor härlig naturtomt med en fin gårdsplan invid ekonomibyggnaderna. Invid huset finns en mysig uteplats och mitt på tomten finns en magnifik ek. Vidare finns äpplen, plommon, syren, jättevallmo, flox mm. Gott om plats för ytterligare uteplatser, odlingar och liten "ponnyhage" på tomten.

Möjlighet att ansöka om arrende för bad- och båtbryggan i viken och ev. möjlighet att ansöka om långtidsarrende för ca 5,1 ha betesmark i anslutning till fastigheten. Idag används fastigheten som en mindre "hästgård".
Summa driftkostnad: 47 003 kr/år. Driftkostnaden fördelas enligt följande:
Uppvärmning: 10 200 kr
El: 19 000 kr
V/A: 2 000 kr
Sotning: 1 400 kr
Renhållning: 3 264 kr
Försäkring: 11 139 kr
I kostnaden för uppvärmning är kostnad för 12 kubik ved inkluderad. I kostnaden för el ingår hushållsel samt luftvärmepump. V/A kostnaden är slamtömning/år. Notera att försäkringen är en gårdsförsäkring inkl. stall. Tillkommer kostnad för fastighetsskatt, ev. TV/bredband, ev. larm, brandskyddskontroll (vart 6:e år) samt underhållskostnader. Observera att driftkostnaderna är ägarens faktiska kostnader, vilka givetvis varierar beroende på familjestorlek och förbrukning. Nuvarande ägare är en familj på 1 vuxen.

Fastigheten är belägen med nära gångavstånd till havsviken med delvis sjöutsikt från tomten och byggnaderna. Trivsam planlösning med rymligt kök, vardagsrum med öppet i nock till övre plan samt två stora rum på övre plan. På entréplan finns ett rymligt badrum.

Entréplan:
Entré via fin trapp som leder in till möblerbar hall med plats för klädavhängning. Från hallen är det ingång till det stora köket, badrummet samt vidare till sällskapsrummet. Trivsamt kök med fönster i tre väderstreck, en stor flyttbar köksö/matbord samt vedspis. Köket är fullt utrustat med snickerier i svart och borstat stål samt vitt kakel på vägg. Gott om förvaring och arbetsbänkar. Diskho i porslin, spis och spisfläkt samt fristående kyl och frys i rostfritt. Vidare till vänster från hallen nås det rymliga vardagsrummet med två fönster, ett med delvis sjöutsikt mot havsviken och det andra med vacker utsikt över skogen och öppen mark. Rummet har tak i nock till övre plan, med frilagda takbjälkar och härlig rymd. Intill köket med ingång från hallen finns ett stort helkaklat duschrum med fönster. Dusch, wc, handfat i kommod och tvättmaskin. Önskas badkar finns plats förberedd för det. Från vardagsrummet leder trapp upp till övre plan.

Övre plan:
Trätrapp leder upp till övre plan som består av två rum, som båda kan användas som sovrum. Kattvindarna är borttagna så golvyta finns ända ut till vägg i båda rummen, vilket skapar bra förvaringsutrymmen. Sovrummet har ett stort fönster med sjöutsikt mot havsviken samt ett takfönster. Det andra sovrummet har ett fönster mot öster och snedtak. Mellan rummen finns den frilagda murstocken. Potential finns att skapa fler rum på övre plan genom att bygga igen öppningen från vardagsrummet och skapa 1-2 sovrum till. Tidigare har det även funnits ett wc på övre plan som skulle kunna återskapas, om så önskas. Det finns också möjlighet att ändra accessen och planlösningen av övre plan i och med att den gamla trappen finns kvar bakom väggen i hallen.

Material, maskiner, utrustning:
Genomgående nya golv i hela huset förutom i vardagsrummet där det är målat trägolv (gran) i original.
I det helkaklade duschrummet är det klinker och i övriga rum laminatgolv.
I köket finns två vedspisar varav den ena fungerar som spis och "vedpanna" till uppvärmning. (Den andra vedspisen är ej i funktion).
Kyl och frys med ismaskin och spis och spisfläkt i rostfritt.
Luftvärmepump finns installerad i vardagsrummet.

Följande ombyggnader samt renoveringar och underhåll är utförda:
2012 - Nytt badrum. I vardagsrummet öppnades det till nock med nytt innertak/väggar + isolering på
övervåning. Stallet inreddes. Provtryckning rökkanal.
2013 - Helt nytt kök
2018 - 2020 - Kattvindarna togs bort samt den gamla trappen till övervåningen byggdes in.
2019 - 2020 - Öppnat övre plan till nock, och golvet på övre plan togs bort ovan vardagsrummet. Nytt innertak samt isolering, nya golv, 4 st nya fönster på övervåning, ytskiktsrenoverat. Delvis förnyat vedeldningssystem. Ny trapp invändigt
2021 - Nytt yttertak.
2022 - Ny fasad samt målning fasad. Ny entrétrapp. Nya fönster i hallen. Målning utvändigt av alla uthus. Vattenprov tagits på brunnsvattnet.
2023 - Ny gavel på stallet i söder samt ny port
2024 - Åtgärdat fuktskada i källaren samt installerat avfuktare

Fiber finns för anslutning vid tomtgräns.

Fastigheten är belägen mycket lugnt och lantligt i Västerljung i Trosa skärgård endast ca 1 timme med bil till centrala Stockholm och ca 15 min söder om Trosa. Området är känt för sin vackra natur och fridfulla miljö och i direkt anslutning till fastigheten finns förutom bär- och svampskogar också fina vandrings- och cykelleder. På nära gångavstånd ligger en en liten bad- och båtbrygga nere i viken. På gångavstånd finns även Tullinge segelsällskaps brygga i viken. På 2 km avstånd finns Tofsö badplats. Sandvik bad och camping samt till Källvik badplats och småbåtshamn finns också i området, på ytterligare några kilometers avstånd.

I närområdet finns skolor, affär och bussförbindelse med Vagnhärad och Trosa.

I Trosa finns all tänkbar service och är ett av skärgårdens restaurangtätaste områden. Kollektivtrafiken mot Stockholm är god, bl. a. tåg från Vagnhärad och direktbuss från Trosa.

Läs mer om området under rubriken "dokument och länkar" nedan.

Intresseanmälan

Dina uppgifter förblir konfidentiella och stannar hos oss.
Visa alla objekt