LCP fixed background image
Bergshamra - Mora by

Mora byväg 28A

82 m² 1 434 m² 62 m² 5 rum och kök 1 750 000 kr/bud
Kontakta mäklaren för visning Anmäl intresse

Vacker 1800-tals parstuga med möjlighet att arrendera fin åkermark i direkt anslutning!

Torparidyll anno 1815 med sjöutsikt i charmig ”Bullerbymiljö”, endast en timme med bil från Stockholm city! Fastigheten är belägen i Mora by vid Bergshamra viken i Stockholms skärgård och har nära gångavstånd till marinan, Morabadet (sandstrand och brygga) och båtplats. Fastigheten ligger som sista hus ut mot en större åkermark, vilket skapar ett privat och luftigt läge. Den fina tomten har en större gräsmatta och omgärdas vackert av bl a syrenhäckar och Rododendron mot de två grannfastigheterna. Huset är en s k parstuga från tidigt 1800-tal med timmerstomme och vackra tidstypiska detaljer bevarade, bl. a unika och vackra vägg- och takmålningar. Morastugan har sedan 70-talet och fram till 2021 används av hembygdsföreningen och ingen större renovering har skett av byggnaden sedan 70-talet. El finns indraget i huset. Båtplats finns att hyra på gångavstånd från fastigheten i Bergshamra viken.

OBS! Morastugan och marken är byggnadsminnesförklarad, vilket bl a innebär att renoveringar behöver tillståndsprövas av Länsstyrelsen i Stockholm. En torpardröm för den som är byggnadsminnes, kultur och natur intresserad.

Beviljat tillstånd finns från Länsstyrelsen på att uppföra en komplementbyggnad (för ex. dusch/wc och kök) på fastigheten, se bilagd kartbild under bilder.

Obs! För mer information se fastighetsmäklarens annons under rubriken ”dokument och länkar”.

Det närmaste samhället Bergshamra ligger i närområdet och har bl.a en välsorterad ICA-butik, pizzeria, vårdcentral och bensinmack. SL-buss till Norrtälje och Åkersberga på några minuters gångavstånd.

Välkommen till Morastugan – en härlig plats i skärgården med närhet till stan!

Planritning

Planlösning för Mora byväg 28A
Planlösning för Mora byväg 28A

Bilder

Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Visa alla bilder

Detta mycket charmiga hus har sitt ursprung för ca 200 år och det mesta av de tidstypiska detaljerna är bevarade, såsom fönster, golvtiljor, dörrar, vägg- och takmålningar mm. Morastugan har sedan 80-talet varit byggnadsminnesförklarad. Se mer information i dokumentet, Byggnadsminnesförklaring av Morastugan under rubriken ”dokument och länkar” längre ner i annonsen.

Entréplan:
Entré via vackra dubbeldörrar till en trapphall som har direktkontakt med övriga rum på våningsplanet. I den rymliga hallen finns två mindre fönster samt trappen till övre plan. Till höger från hallen finns den stora salen med vackra väggmålningar samt fönster i tre väderstreck. Till vänster från hallen ligger stugan, också detta rum har tre fönster och en ursprunglig bakugn och vedspis med en vacker spiskåpa. Rakt fram från hallen finns ett enklare kök (troligen renoverat på 1970-talet) även det med en vedspis samt två fönster. Från hallen via en brant trappa nås det övre planet.

Övre plan:
Trä trappen leder upp till övre planets trapphall med två fönster. Även denna hall har direktkontakt med övriga rum på våningsplanet. I mitten av våningsplanet finns ett större rum med två fönster samt en frilagd murstock. Två rum och kattvindar med snedtak ligger på var sida om trapphallen, båda rummen har fönster, varav det ena med sjöutsikt.

Välkommen till ett hus fyllt av atmosfär, historia och charm!

OBS! Morastugan och marken är byggnadsminnesförklarad, vilket bl a innebär att renoveringar behöver tillståndsprövas av Länsstyrelsen i Stockholm (se mer längre ner i annonsen under rubriken ”dokument och länkar”.

Omgivningen

Mora by är en charmig by med riktig "Bullerbykänsla" alldeles i närheten av Bergshamraviken som leder ut till Vettershaga och övriga skärgården. På andra sidan väg 276 i närheten finns ytterligare en skärgårdsvik, Österviken. Hela närområdet är ett trivsamt äldre område med blandad bebyggelse och beläget i vackert skärgårds- och jordbrukslandskap, endast ca 15 min från centrala Norrtälje och 1 timme från Stockholm. Det direkta närområdet erbjuder ett rikt friluftsliv, såsom fina promenadstråk, båtliv, bad samt fiske och mycket mer.

I närområdet ligger samhället Bergshamra med bl a ICA-butik, vårdcentral, pizzria, brädgård och bensinmack. I området finns även varv, marina och båtförsäljning. För mer information se under rubriken dokument och länkar nedan.

Mora byväg 28A, Bergshamra - Mora by
1½-plansbyggnad
1815
Trä
Trä - timmerstomme
Enkelglas och tvåglas kopplade
Trä
Trä/plåt
Natursten
Tegel
Torpargrund
Direkt El
Litet utedass vid tomtgräns mot åkermarken.
Renoveringar har skett av föregående ägare, troligen på 1970-talet. Flertalet innerfönster i original, en del lister samt dörr i original finns förvarade på Morastugans övre plan i en av kattvindarna. Byggnaden är förbesiktad.

2022 - Anslutning och framdragning av el till byggnaden genomförd och anslutningsavgiften är erlagd av säljaren
82 m² (faktisk uppmät, SS21054:2020. Vindsvåning saknar värmekälla/uppvärmning. Mätvärd area på vindsvåning definieras därför som Biarea.)
1 750 000 kr/bud
1434 m²
62 m²
5 rum och kök
Friköpt
Ej utförd
Norrtälje Mora 2:118
210, Småhusenhet, tomtmark
Vatten och avlopp saknas
Självdrag
Last: Officialservitut Ledning, 0188-04/109.1
Last: Officialservitut Avlopp, 0188-04/109.2
Last: Officialservitut Avlopp, 0188-88/204.1
Last: Officialservitut Väg, parkering, 0188-88/204.2
Förmån: Officialservitut Väg, 0188-2022/520.1
Byggnadsminne Fråga Väckt Om Byggnadsminne (Morastugan med omgärdande mark).
Plan trädgårdstomt
Härlig äldre trädgård med stor gräsyta runtom huset och syrenhäck på båda sidor om stugan samt en stor Rododendron mot grannen i söder. Gott om plats för parkering på tomten.

Morastugan gränsar till fastigheten Norrtälje Mora 2:2 (åkermarken i väster), vilken ägs av samma ägare som denna fastighet. Morastugan har två in- och utfartsvägar. En "bilväg" med infart i norr (Servitut, last på Mora 2:2) och en "egen" smalare gångväg, också den leder ut till Mora Byväg.
9 500 kr/år.
Driftkostnader är fördelade på GA (väg, ca 500 kr/år), försäkring (ca 4 000 kr/år) och el (ca 5 000 kr för nät). Tillkommer el (förbrukning), v/a och underhållskostnader. Observera att driftkostnaderna är ägarens faktiska kostnader, vilka givetvis varierar beroende på nyttjande och förbrukning. För närvarande används inte huset.

Intresseanmälan

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Prisbevakning
Villkor*
Visa alla objekt