Mora byväg 28A Bergshamra - Mora by
Bergshamra - Mora by

Mora byväg 28A

82 m² 1 434 m² 62 m² 5 rum och kök 1815 1 650 000 kr/bud
Önskar du en personlig visning?
Vill du veta hur marknaden är?
Kontakta mig så berättar jag mer
Intresseanmälan

Charmigt 1800-tal - Bullerbymiljö - Sjöutsikt

Vacker 1800-tals parstuga med möjlighet att arrendera fin åkermark i direkt anslutning!

Torparidyll anno 1815 med sjöutsikt i charmig "Bullerbymiljö", endast en timme med bil från Stockholms city! Fastigheten är belägen i Mora by vid Bergshamra viken i Stockholms skärgård och har nära gångavstånd till marinan, Morabadet (sandstrand och brygga) och båtplats. Fastigheten ligger som sista hus ut mot en större åkermark, vilket skapar ett privat och luftigt läge. Den fina tomten har en större gräsmatta och omgärdas vackert av bl a syrenhäckar och Rododendron mot de två grannfastigheterna. Huset är en s k parstuga från tidigt 1800-tal med timmerstomme och vackra tidstypiska detaljer bevarade, bl. a unika och vackra vägg- och takmålningar. Morastugan har sedan 70-talet och fram till 2021 används av hembygdsföreningen och ingen större renovering har skett av byggnaden sedan 70-talet. El finns indraget i huset.

Morastugan kan renoveras till ett vackert beboeligt fritidshus med kök.
En torpardröm för den som är byggnadsminnes, kultur- och naturintresserad!

Morastugan och marken är byggnadsminnesförklarad. Länsstyrelsen har i januari 2024 lämnat yttrande om interiör renovering av Morastugan. Huset får renoveras, men med överseende av byggnadsantikvarie och tillståndsprövning av Länsstyrelsen. Bl.a får den befintliga köksinredningen bytas ut och inkommande vatten och avlopp/avrinning i diskho kan bibehållas även i en ny köksbänk. Beviljat tillstånd finns också från Länsstyrelsen på att uppföra en komplementbyggnad på 28 kvm (typ som Attefallshus) på fastigheten. För kartbild och mer information, se fastighetsmäklarens annons under
bilder och under rubriken; fakta/dokument och länkar.

Båtplats finns att hyra på Ekuddsbryggan, gångavstånd (ca 800 m) från Morastugan, i Bergshamraviken.

Det närmaste samhället Bergshamra ligger i närområdet och har bl.a en välsorterad ICA-butik, pizzeria, vårdcentral och bensinmack. SL-buss till Norrtälje och Åkersberga på några minuters gångavstånd.

Välkommen till Morastugan - en härlig plats i skärgården med närhet till stan!

Planritning

Planlösning för Mora byväg 28A
Planlösning för Mora byväg 28A

Bilder

Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Mora byväg 28A
Visa alla bilder
1½-plansbyggnad
1815
Trä
Trä - timmerstomme
Enkelglas och tvåglas kopplade
Tegel
Trä
Torpargrund
Natursten
Direkt El
Litet utedass vid tomtgräns mot åkermarken.
82 m² (faktisk uppmät, SS21054:2020). Vindsvåning saknar värmekälla/uppvärmning. Mätvärd area på vindsvåning definieras därför som Biarea.
1 650 000 kr/bud
62 m²
Friköpt
210, Småhusenhet, tomtmark
Vatten och avlopp saknas.
Självdrag
Servitut, GA, Samfälligheter etc: Gemensamhetsanläggning: Norrtälje Mora GA:3 ändamål: Vägar
Förmån: Officialservitut Väg, 0188-2022/520.1
Last: Officialservitut Avlopp, 0188-04/109.2
Last: Officialservitut Avlopp, 0188-88/204.1
Last: Officialservitut Ledning, 0188-04/109.1
Last: Officialservitut Väg,Parkering, 0188-88/204.2

Planbestämmelser: Byggnadsminne (1980-10-31)
Plan trädgårdstomt
Härlig äldre trädgård med stor gräsyta runtom huset och syrenhäck på båda sidor om stugan samt en stor Rododendron mot grannen i söder. Gott om plats för parkering på tomten.

Morastugan gränsar till fastigheten Norrtälje Mora 2:2 (åkermarken i väster), vilken ägs av samma ägare som denna fastighet. Morastugan har två in- och utfartsvägar. En "bilväg" med infart i norr (Servitut, last på Mora 2:2) och en "egen" smalare gångväg, också den leder ut till Mora Byväg.
Summa driftkostnad: 9 500 kr/år. Driftkostnaden fördelas enligt följande:
El: 5 000 kr
Väg-/Samfällighetsavgift: 500 kr
Försäkring: 4 000 kr
Driftkostnader är fördelade på GA (väg, ca 500 kr/år), försäkring (ca 4 000 kr/år) och el (ca 5 000 kr för nät). Tillkommer el (förbrukning), v/a och underhållskostnader. Notera att driftkostnaderna är ägarens faktiska kostnader, vilka givetvis varierar beroende på nyttjande och förbrukning. För närvarande används inte huset.

Detta mycket charmiga hus har sitt ursprung för ca 200 år och det mesta av de tidstypiska detaljerna är bevarade, såsom fönster, golvtiljor, dörrar, vägg- och takmålningar mm. Morastugan har sedan 80-talet varit byggnadsminnesförklarad. Se mer information i dokumentet, Byggnadsminnesförklaring av Morastugan under rubriken "dokument och länkar" längre ner i annonsen.

Entréplan:
Entré via vackra dubbeldörrar till en trapphall som har direktkontakt med övriga rum på våningsplanet. I den rymliga hallen finns två mindre fönster samt trappen till övre plan. Till höger från hallen finns den stora salen med vackra väggmålningar samt fönster i tre väderstreck. Till vänster från hallen ligger stugan, också detta rum har tre fönster och en ursprunglig bakugn och vedspis med en vacker spiskåpa. Rakt fram från hallen finns ett enklare kök (troligen renoverat på 1970-talet) även det med en vedspis samt två fönster. Från hallen via en brant trappa nås det övre planet.

Övre plan:
Trä trappen leder upp till övre planets trapphall med två fönster. Även denna hall har direktkontakt med övriga rum på våningsplanet. I mitten av våningsplanet finns ett större rum med två fönster samt en frilagd murstock. Två rum och kattvindar med snedtak ligger på var sida om trapphallen, båda rummen har fönster, varav det ena med sjöutsikt.

Morastugan och marken är byggnadsminnesförklarad och kan renoveras till ett vackert beboeligt fritidshus med kök.
Länsstyrelsen har i januari 2024 lämnat yttrande om interiör renovering av Morastugan. Huset får renoveras, men med överseende av byggnadsantikvarie och tillståndsprövning av Länsstyrelsen. Bl.a får den befintliga köksinredningen bytas ut och inkommande vatten och avlopp/avrinning i diskho kan bibehållas även i en ny köksbänk. Beviljat tillstånd finns också från Länsstyrelsen på att uppföra en komplementbyggnad (för ex. dusch/wc) på fastigheten. För kartbild och mer under bilder och under rubriken; dokument och länkar.

Välkommen till ett hus fyllt av atmosfär, historia och charm!

Mora by är en charmig by med riktig "Bullerbykänsla" alldeles i närheten av Bergshamraviken som leder ut till Vettershaga och övriga skärgården. På andra sidan väg 276 i närheten finns ytterligare en skärgårdsvik, Österviken. Hela närområdet är ett trivsamt äldre område med blandad bebyggelse och beläget i vackert skärgårds- och jordbrukslandskap, endast ca 15 min från centrala Norrtälje och 1 timme från Stockholm. Det direkta närområdet erbjuder ett rikt friluftsliv, såsom fina promenadstråk, båtliv, bad samt fiske och mycket mer.

I närområdet ligger samhället Bergshamra med bl a ICA-butik, vårdcentral, pizzria, brädgård och bensinmack. I området finns även varv, marina och båtförsäljning. För mer information se under rubriken dokument och länkar nedan.

Intresseanmälan

Dina uppgifter förblir konfidentiella och stannar hos oss.
Visa alla objekt